Párosan szép az étel… és a kávé is – Interjú a Vivina’s Café & Roastery alapítóival

A Szerb utcában található Vivina’s Café & Roastery a nyugalom szigete: ahogy arról ajánlókban részletesen írtunk, igazi kulináris kaland, valódi minőség, és igazán családias hangulat várja a hozzájuk betérőket. Hogy honnan ered ez a barátságos légkör, azt azonnal megértettem, amikor Vivivel és Nassimmal beszélgettem: alig néhány héttel első gyermekük születését követően, bár fáradtan, de csupa mosollyal és kedvességgel meséltek magukról és nem mindennapi módon kezdődő szerelemprojektjükről, a Vivina’s-ról.

Vivina
Vivi és Nassim, a Vivina’s alapítói | Forrás: Vivina’s Café & Roastery

A Vivina’s egy mozaikszó, amely a ti neveitekből – Vivi és Nassim – állt össze: nem csak az életben alkottok egy párt, de a vállalkozás sem egy egyéni sztori. Hogyan született meg a közös kávézó ötlete?

Vivi: Alapvetően a kávé szeretete egészen az elejétől kezdve közös pont volt a kapcsolatunkban – külön-külön is sok kávét fogyasztottunk, még mielőtt összejöttünk –, de hasonló tapasztalata egyikünknek sem volt, mielőtt ebbe belevágtunk: nem dolgoztunk sem baristaként, sem kifejezetten a vendéglátásban. Ez inkább egy szerelemporjektként indult. Én azelőtt online marketinggel, rendezvényszervezéssel, és szövegírással foglalkoztam…

Nassim: … én pedig egy családi vállalkozásban dolgoztam vidéken, Vásárhelyen. Amikor felköltöztem Vivihez Budapestre, akkor kezdtük el keresni a közös vállalkozás lehetőségét.

Vivi: A kávé egyébként nem is nekünk jutott eszünkbe, pedig amúgy abszolút kézenfekvő lett volna. Nassim kezdett el home baristáskodni, és fokozatosan lépegetett, lépegettünk egy-egy szinttel felfelé. Először volt kotyogós kávéfőző, aztán kézi őrlő, vízforraló, karosgép… karácsonykor, szülinapokon mindig valamivel megtoldottuk kicsit a készletet. 2019-ben volt egy elég meghatározó vitorlás utunk – akkor történt egyébként az eljegyzésünk is –, ahová vittünk magunkkal mindenféle kávéfőzésre alkalmas eszközt.

Az utolsó napon Nassim mesélt a kávéfőzésről az egyik útitársunknak, aki saját bevallása szerint az egészből semmit nem értett, de felvetette, hogy szerinte nyithatnánk egy kávézót, mert nagyon el tudná képzelni hozzá, hogy napi szinten ezzel „varázsol”.

Ez a gondolat mindkettőnknek „beakadt”, nem nagyon tudtunk tőle szabadulni, ráadásul a hazatérés után 2-3 nappal ugyanez az ember felhívott minket, mert mutattak neki egy kis kávézót, ami épp azon a héten zárt be, amikor mi vitorlázni voltunk, és rögtön ránk gondolt. Mikor elmentünk megnézni, azonnal tudtuk, hogy bele szeretnénk vágni.

Egészen sorsszerűen hangzik. Mégis: nem tűnt ijesztőnek belekezdeni, annak fényében, hogy egyikőtöknek sem volt ilyen jellegű munkatapasztalata?

Vivi: Amikor aláírtuk a szerződést, azért a nagy öröm mellett rögtön realizáltuk, hogy tök jó, de még sosem főztünk kávét kávézóban, vendégek számára.

Nassim: Nyilván itt értelemszerűen jött a tanulás, egy ismerősünknél csináltunk egy „gyorstalpalót”, az Ő kávézójában gyakoroltunk, hogy minél hamarabb képbe kerüljünk mindennel. Így nyitottunk ki 2019-ben: home baristából lettünk baristák.

Vivi: Ez a tanulás egyébként végigkísérte, végigkíséri az elmúlt éveket is: mindig igyekszünk eggyel feljebb lépni, még magasabb szinteken csinálni ezt az egészet.

Ezt a projektet érezhetően az egymás-, és a kávé iránt érzett szeretetek fogja össze. Milyen egyéb alapvető értékekre, szellemiségre épül a vállalkozás?

Nassim: Elsősorban a kávé szeretetére, és a minőség iránti elkötelezettségünkre – a speciality kávézás egyébként is erről szól, erről kell, hogy szóljon. Ha az ember a reggeli kávét megissza, az legyen tökéletes, felejthetetlen. Már home baristaként is addig babráltam mindig a kávékkal, amíg igazán finomak nem lettek.  A cél az volt, hogy ezt ültessük át ide is: hogy a nálunk elfogyasztott kávéval adjunk valami olyan élményt, amire a vendégeink biztosan emlékeznek.

Vivi: A kezdetekhez képest egyébként nyilván bővültünk, az elején még csak kávé volt a repertoárban, azóta van brunch is, illetve pörkölünk is – de ami a minőséget illeti, a kávéhoz hasonlóan sem a pörkölésben, sem a brunchban nem kötünk kompromisszumot.

A másik ilyen nagyon fontos dolog az emberi hozzáállás, hogy igazán odafigyeljünk arra, aki betér hozzánk.

Nekünk a vendégeink tényleg fontosak: az évek során többen a barátaink is lettek, sok olyan külföldi vendégünk van – akár Amerikából is –, aki, amikor csak Magyarországon jár, visszatér hozzánk. Sok fantasztikus történetünk van, amit ennek a különleges légkörnek és hozzáállásnak is köszönhetünk. Igyekszünk élményt és odafigyelést adni, fontos számunkra a családias légkör, az, hogy hozzánk betérve úgy érezzék az emberek, mintha hazaérkeznének. Egyébként mi is így érezzük jól magunkat. 

Egy ilyen személyes ügynél, egy szeretettel teli, családias – és családi – vállalkozásnál mik lehetnek a távlati tervek?

Vivi: Mindig gondolkodtunk, és gondolkodunk további távlatokban, soha nem volt elég az, ami éppen volt. A kezdetektől a kávézó a bázisunk, innen építkezik minden más is, de mindig jöttek hozzá új területek. Elkezdtünk pörkölni, aztán esküvőkre és céges rendezvényekre kitelepülni, belevágtunk a brunchba, most pedig fókuszban abszolút a szemeskávé-eladás áll.

Nassim: Új vendéglátóegységet nem szeretnénk, viszont az célunk, hogy ezt a fajta minőségi kávéztatást – a szemeskávé-eladással –, minél több fogyasztóhoz eljuttassuk, akár nemzetközi szinteken is, partnerek által továbbítsuk, sőt, akár az is, hogy ezeket a partnereket edukáljuk a témával kapcsolatban. 

Vivi: A közelmúltbeli arculatváltás egyik fő célja is az volt, hogy a márka megállja a helyét külföldön is. Mindig van tovább a fejünkben – a számokat, a vendéglátást és a tevékenységi köröket tekintve is –, tele vagyunk tervekkel.

Vivina
A Vivina’s saját termékei | Forrás: Vivina’s Café & Roastery

Különféle rendezvényeknek adtok otthont – nálatok került például megrendezésre a Sárgabögre podcast-es lányok által szervezett Sárgabögre őszi fesztivál –, olykor workshopokat is meghirdettek, és most edukációs tevékenységről beszéltek. Van ezek mögött egy közösségépítő szándék?

Nassim: Abszolút. Épp néhány nappal ezelőtt fogalmaztuk meg magunknak is, hogy nagyon szeretnénk saját közösséget építeni, és „összeszedni” azokat az embereket, akiket érdekel, vonz a minőségi kávézás.

Vivi: Ez az elejétől kezdve organikusan kíséri végig a kávézó életét. Eddig nem igazán fogalmaztuk meg, hogy ezt szeretnénk, mégis, szinte magától elindult egy ilyen irány. A tematikus napokat például a Covid hívta életre. Akkoriban a korlátozások miatt nem tudtunk „normálisan” működni, így belevágtunk ebbe, és hatalmas igény is volt rá, illetve minket is nagyon szórakozatott és feltöltött az, hogy valami új dolgot tudunk behozni a kávézóba, és hogy ez által egy közösség is elkezdett formálódni – és formálódik azóta is folyamatosan.

Ez a lelke a kávézónak: szeretjük, amikor megtelik élettel.

Eddig ez a fajta közösségformálás a tematikus eseményekre, és a helyben tartott, kis workshopokra korlátozódott, de szeretnénk kicsit tovább vinni az online térbe is, hogy minél több embert tudjunk akár online kurzusok formájában is tanítani.

Nassim: Tök jó lenne így egy szélesebb réteghez is eljutni, és megmutatni, megértetni az emberekkel, hogy a jó kávé készítése nem feltétlenül a pénzen múlik: sokkal inkább tudás-, trükkök-, és elsősorban odafigyelés kérdése.

Vivi: Egyébként maga a speciality kávé iparága is borzasztóan közösségi. Itt nagyon sok ember kapcsolódik a termelőtől kezdve, a pörkölőn és a baristán át egészen a vendégig: ez egy nagyon szép lánc, ahol minden láncszemnek klappolnia kell ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen, talán épp emiatt tud ennyire jó közösség kialakulni. Ez egy nagyon szép, és nagyon szerethető része a kávénak, kávézásnak.

Mi az, amire a legbüszkébbek vagytok a Vivina’s – mint kávézó, vagy mint brand – kapcsán?

Nassim: Talán arra, hogy megnyertünk egy nemzetközi versenyt, a The Barista League-et: ott visszaigazolódott, hogy szakmailag is jó úton járunk. Ráadásul az a verseny eljuttatott minket egy olyan szintre és közösségbe, ahová mindig is szerettünk volna tartozni: elképesztő emberekkel, profi baristákkal találkozhattunk.

Vivi: Igazából még mindig libabőrös vagyok, ha rágondolok. Amikor megnyertük, az abszolút katarzis volt – és szerencsére nagyon sokáig kitartott ez az érzés.

A másik dolog, amit kiemelnék, az az, hogy eljutottunk a speciality-közösségekben széles körben ismert és elismert La Palma Y El Tucan nevezetű kolumbiai farmra, akikkel a mai napig jó viszonyt ápolunk, a látogatás óta pedig direkt módon tudunk tőlük rendelni kávét

– ezt Magyarországon egyetlen másik pörkölő sem mondhatja el magáról, és még nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. Mi erre iszonyatosan büszkék vagyunk, bár nem biztos, hogy a magyar piac tökéletesen a helyén tudja kezelni. Külföldön sokkal egyértelműbb, hogy ha van tőlük kávéd, az azért egy elég menő dolog.

Vivina
Vivi és Nassim a The Barista League-en aratott győzelmet követően | Forrás: Vivina’s Café & Roastery

Mi a kedvencetek a saját étel-, vagy itallapotokról?

Vivi: Nálam az új étlapunkról a túrógombóc a favorit, ami szerintem egyszerűen zseniális…

Nassim: … én a Croque Monsieur-t ajánlanám kóstolásra, az italok közül pedig a dupla presszó a nagy kedvencem.

Vivi: Én nagyon nagy cortado-párti vagyok, mindig zabtejes cortado-t iszom, de a cold brew-nkra is nagyon büszke vagyok, az hosszú évek fejlesztése, és szerintem egyenesen zseniális.

Sugárzik rólatok, hogy nagyon szeretitek ezt az egészet – és nem csak az új étlapot –, és hogy a szívetek-lelketek benne van. Van bármi, amit innen visszanézve másként csinálnátok?

Nassim: Nehéz lenne azt mondani, hogy nincs ilyen, bár nagyon elégedettek vagyunk a jelenlegi helyzettel.

Vivi: Valószínűleg még a legelején elmennék egy vezetőképzésre. Ez egy külön szakma, amit ugyanúgy meg kell tanulni, mint a speciality kávézást: nem elég jófejnek lenni ahhoz, hogy jól működjön egy csapat, és mindenki teljesen a helyén érezze magát.

Nassim: Ez talán a legkevésbé egyértelmű része az egésznek: nem volt benne semmi tapasztalatunk, így beleszokni is nehéz volt, de sokat tanultunk erről is, bár nyilván mindig van hova fejlődni. Mást talán nem tudnék kiemelni, mert minden tényleg organikusan alakult. Kicsiben kezdtük, és fokozatosan fejlesztettünk és növekedtünk: a pörkölést például egyetlen egy kilós pörkölővel kezdtük. Minden mérföldkő tökéletes időben jött.

Vivina
Forrás: Vivina’s Café & Roastery

Vivi és Nassim elképszetően kedvesek és természetesek – ez egyetlen beszélgetésből is egyértelműen kiderült, ahogy a Vivina’s Café and Roasteryben tett látogatásom során az is bizonyossá vált, hogy igyekeznek a csapatot is hasonló elvek mentén felépíteni. Ha egy falat, vagy korty nyugalomra vágytok, és olyan helyet kerestek, ahol a kiszolgálás kifogástalan, a csapat pedig szinte családias hangulatot teremt, akkor a Vivina’s Café & Roasteryvel nem lőhettek mellé! Irány a Szerb utca, és élvezzétek az ínycsiklandozó ízeket, és az otthonos környezetet a belváros szívében – elérhető árakon!

One thought on “Párosan szép az étel… és a kávé is – Interjú a Vivina’s Café & Roastery alapítóival

Comments are closed.